Чорноплідна горобина (аронія) багата на корисні речовини – це вітаміни С, Р, В1, В2, Е, К, В6, бета-каротин, макро- та мікроелементи (залізо, мідь, бір, марганець, молібден, фтор), цукри (глюкоза , сахароза, фруктоза), а також дубильні та пектинові речовини. Аронія має багато лікувальних властивостей, вона знижує рівень холестерину в крові, нормалізує артеріальний тиск, зміцнює стінки кровоносних судин, покращує їх еластичність, розширює капіляри і судини. Експериментальним шляхом доведено, що завдяки капілярозміцнювальним та судинорозширювальним здібностям, плоди горобини є лідером у лікуванні гіпертонії. Приймають її як соку, трохи більше 2 ст.л. за прийом, 3 рази на день. Можна приймати аронію і у вигляді настою (чаю). Досвідченим шляхом було доведено, що аронія підвищує імунітет та позитивно впливає на ендокринну систему. Відвар з ягід сприяє розширенню кровоносних судин, внаслідок чого збільшується їхня проникність, активізується функції органів кровотворення, що корисно при променевій хворобі, кровотечах. Сік аронії – чудовий лікувальний та профілактичний засіб при ревматизмі та променевій хворобі, сприяє утворенню та відходженню жовчі. Аронію рекомендують приймати при цукровому діабеті, особливо з ураженням капілярів, при захворюваннях щитовидної залози, як сечогінний засіб при захворюваннях нирок, алергії, скарлатині, висипному тифі. Корисно комбінувати прийом соку та плодів чорноплідної горобини з плодами ченої смородини та шипшини, з додаванням меду.
Ось кілька рецептів із використанням аронії
3 ст. соку, 3 рази на день, або є ягоди 5-7 штук при вище перерахованих захворюваннях. Чорноплідна горобина, відвар із ягід: взяти 1 ст.л. ягід, залити 1 склянкою води, кип'ятити 1 хвилину, відставити і наполягати ще 1:00. Приймають відвар по 0,25-0,5 склянки, 3 десь у день їжі. Компот із чорноплідної горобини (для консервації): ягоди горобини помити і опустити на 2-3 хвилини в киплячу воду. Потім цими ягодами наповнюємо банки на 1/3 і заливаємо киплячим солодким сиропом. Накриваємо стерильними кришками і закочуємо. Цукру брати з розрахунку -1/2 склянки на літрову банку.