Застосування ефективних мікроорганізмів, так звана ем технологія землеробства,перетворює ґрунти любого типу в чудові пахотні землі здатні давати врожаї на багато більші, ніж при традиційному способі ведення сільського господарства, без використання ядохімікатів та штучних добрив.
Ефективні мікроорганізми (ЕМ)— це змішані культури корисних мікроорганізмів здебільшого молочнокислих бактерій та дріжджових грибів. Це стабільна саморегульована спільнота аеробних та анаеробних видів, в котрому продукти життєдіяльності одних мікроорганізмів стають їжею для інших.
При внесенні в грунт ЕМ адаптуються до нового середовища, розмножуються і починають інтенсивно перетворювати органіку в гумус, насичують ґрунт усіма необхідними для рослин речовинами та очищають його від забруднень, залишків добрив та ядохімікатів.
ЕМ-культури не містить генетично модифікованих мікроорганізмів ЕМ складаються виключно із змішаних культур мікроорганізмів, які вже наявні в природному середовищі по всьому світі. Авторам препарату вдалося поєднати в одну біокультуру велику групу мікроорганізмів, яка співіснує в режимі активного взаємообміна джерела живлення.
Групи ефективних мікроорганізмів:
Молочнокислі бактерії
Пригнічують ріст і розвиток патогенної мікрофлори при цьому не наносять шкоди корисним бактеріям, прискорюють ферментацію органіки.
Дріжджі
Синтезують корисні для росту рослин речовини з амінокислот і цукрів, продукуємих іншими бактеріями і коренями рослин. Біологічно активні речовини типу гормонів та ферментів, вироблених дріжджами, стимулюють ріст коренів. Крім того в результаті бродильних процесів здійснюваних дріжджами, відбувається природне розпушення ґрунту та поліпшення його структури..
Азотофіксуючі мікроорганізми
Переводять атмосферний азот і фіксує його в вигляді азотних сполук, створюючи таким чином запаси азоту в ґрунті. крім того синтезують і виділяють в ґрунт різні вітаміни та біостимулятори росту.
Фотосинтезуючі бактерії
Синтезують із кореневих виділень рослин, органічних залишків и навіть шкідливих газів такі корисні речовини, як амінокислоти, нуклеїнові кислоти, біологічно активні речовини и цукри,,що допомагають росту та розвитку рослин.
Гриби
Утворюють розгалужених міцелій, який густо переплітає масу органічних залишків в ґрунті. Гриби розкладають в ґрунті органічна речовина, продукуючи етиловий спирт, складні ефіри і антибіотичні речовини. Вони пригнічують запахи і запобігають зараженню ґрунту шкідливими комахами і їх личинками
Актиноміцети
Це розгалужені бактерії, що належать типу Actinobacteria. Роль актиноміцетів в грунтоутворювальному процесі полягає в тому, що вони добре розкладають органічну речовину ґрунту, особливо такі важкорозчинні сполуки, як клітковина, лігніни, парафін і віск. Актиноміцети синтезують антибіотичні речовини, які пригнічують ріст і розвиток патогенних бактерій і грибів.
Взаємодія мікроорганізмів з рослинами
Взаємодія системи рослина-мікроорганізм проходить в декілька етапів. Спочатку бактерії модифікують важкорозчинні сполуки ґрунту і рослина починає отримувати додаткове харчування. Потім починає рости фізіологічна активність самої рослини - його корені більш активно харчуються. Це відбувається завдяки рослинному гормону, індолілуксусній кислоті, яку виробляють бактерії.
Крім того, ґрунтові мікроорганізми пригнічують ріст фітопатогенних мікроорганізмів, і таким чином сприяють росту та розвитку рослин. Як результат рослина отримує таку кількість азоту, фосфору, калію та інших корисних речовин, що вплив ґрунтових мікроорганізмів можна порівняти лише з дією мінеральних добрив.
Позитивний вплив ЕМ-технології на такі показники ґрунту, як волого проникність, повітряна аерація ґрунту, температурний режим і її механічний склад добре вивчено. Збільшення кількості повітря в ґрунті досягається підвищенням її пористості і призводить до кращої волого проникності. А пористість ґрунту залежить від її механічного складу, від кореневої системи вирощуваних культур і від наявності земляних черв'яків. Препарати сприятливо впливають на всі ці показники, які тісно взаємопов'язані між собою.